You are currently viewing Το Αντίδι και η καλλιέργεια του

Το Αντίδι και η καλλιέργεια του

Το αντίδι είναι μονοετές φυτό της οικογένειας αστεροειδών και έχει συγγένεια με το ραδίκι.
Η προετοιμασία του εδάφους επιβάλλει ένα επιφανειακό σκάψιμο πριν τη φύτευση.
Η σπορά είναι ο βασικός τρόπος και μπορεί να πραγματοποιηθεί όλο το χρόνο εκτός τους θερινούς μήνες.
Το αντίδι είναι φυτό ψυχρής εποχής για να εχουμε ποιοτική παραγωγή.
Η κατάλληλη απόσταση για τη φύτευση είναι 20- 30 εκατοστά ανά φυτό, ενώ η απόσταση των γραμμών είναι περίπου 50 εκατοστά.
Για να έχουμε επιτυχημένη καλλιέργεια προτιμούνται εδάφη μέσης σύστασης, πηλώδη, με πολύ καλή αποστράγγιση νερού.
Το ιδανικό pH είναι 6-7.
Η σπορά για ένα στρέμμα χρειάζεται περίπου 300- 500 γραμμάρια σπόρους.
Ανάλογα την πρωιμότητα της κάθε ποικιλίας καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν μπορούμε να κάνουμε συμπληρωματικές φυτεύσεις σε 10- 20 ημέρες.
Η άρδευση είναι απαιτητικοί και πρέπει να παρέχουμε στο αντίδι συνεχή και ομοιόμορφη παροχή νερού.
Κατά τους θερινούς μήνες πρέπει να γίνεται πιο συχνά σε σχέση με τους ψυχρούς μήνες του χρόνου.
Η λίπανση πιείτε με άζωτο, φώσφορο και κάλιο εφόσον το απαιτεί το έδαφος.
Η συγκομιδή έρχεται μετά από 2-3 μήνες από την σπορά και πραγματοποιείται με το χέρι όπου το φυτό κόβεται στην επιφάνεια του εδάφους με κάποιο μαχαίρι.
Αυτό το κάνουμε γιατί τα φυτά ξαναβλαστούν και μπορούμε να πάρουμε συμπληρωματικές συγκομιδές.
Η μέση στρεμματική απόδοση για την καλλιέργεια αντιδίου είναι από 1500- 2500 κιλά.
Πηγή

Leave a Reply