Το κριθάρι είναι δημητριακός καρπός της οικογένειας ποοειδή.
Η πρώτη καλλιέργεια από τον άνθρωπο έγινα στη γη που σήμερα εκτείνεται το Ιράκ, Συρία, Παλαιστίνη, Ισραήλ, και το Λίβανο.
Το κριθάρι χρονολογείται οτι καλλιεργείται από το 8.000 π.χ.
Το ύψος που μπορεί να φτάσει αγγίζει το 1,5 μέτρο και έχει ριζικό σύστημα ινώδες που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα βάθος.
Το έδαφος που προτιμάει το κριθάρι είναι πηλώδη και αργιλοπηλώδη με καλή αποστράγγιση.
Το καταλληλότερο pH είναι από 6- 7,5 ,και η αλατότητα του εδάφους δεν επηρεάζει την ανάπτυξη.
Το κλίμα που βλασταίνει άριστα είναι σε θερμοκρασία από 25- έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η άρδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη τουλάχιστον σε περιοχές με υψηλές βροχοπτώσεις.
Η ελάχιστη απαίτηση σε ύψος βροχής είναι 200mm .
Η λίπανση που απαιτεί είναι σε άζωτο και σε φώσφορο.
Το κριθάρι είναι μία καλλιέργεια που δεν αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα με τα ζιζάνια αφού έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη.
Οι εχθροί που προσβάλλουν την καλλιέργεια του κριθαριού είναι οι αγροτίδα,θρίπας, ακρίδες,σιδηροσκώληκας, αφίδες, και κυκιδόμυγα.
Επίσης να αναφέρουμε και τις πιο σημαντικές ασθένειες πού είναι οι σκωρίαση, ωίδιο, γυμνοί οι καλυμμένοι άνθρακες, σεπτορίωση κ.α.
Η συγκομιδή του κριθαριού γίνεται στο στάδιο του κηρώδους καρπού, όπως επίσης η συγκομιδή που προορίζεται για βιομάζα στο στάδιο του γαλακτώδους Κάρπου.
Η αποξήρανση γίνεται κατά λωρίδες στο χωράφι και για τη συγκομιδή χρησιμοποιείται πλυστική μηχανή.
Η κατάλληλη υγρασία είναι κοντά στο 15%.
Η απόδοση κυμαίνεται από 300- 600 κιλά ανά στρέμμα, και στην Ελλάδα οι εκτάσεις ανέρχονται 1,3 εκατομμύρια στρέμματα.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο είναι οι Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία.
Πηγή