You are currently viewing Η καλλιέργεια της Φασολιάς

Η καλλιέργεια της Φασολιάς

Η φασόλια ανήκει στην οικογένεια Κυαμοειδή και φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα.
Το φασόλι είναι ο καρπός της φασολιάς ένδειξη της καλλιέργειας του αναφέρεται ότι έχει βρεθεί μέσα σε μία σπηλιά στις Περουβιανές Άνδεις.
Η ανάπτυξη τους μετράει πάνω από 8.000 χρόνια και είναι πολύτιμη πηγή τροφής σε θρεπτικά συστατικά.
 
Τα κυριότερα είδη φασολιών είναι τα κόκκινα, χορόζ, γίγαντες, έγχρωμοι, καρατζόβας από την Αριδαία, κίτρινα καναρίνια, άσπρα βουτυράτα, τσαουλιά, πλακέ Πρεσπών, Πίντο, φασόλια βανίλια, μπαρμπούνια η χάντρες, ροβίτσα, αμπελοφάσουλα, και μαυρομάτικα.
 
Η προετοιμασία του εδάφους ξεκινάει το φθινόπωρο με σβάρνισμα για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο φρεζάρισμα.
Κατά την προετοιμασία κάνουμε χρήση κοπριάς.
 
Η σπορά του φασολιού ξεκινάει αρχές άνοιξης όταν η θερμοκρασία του εδάφους ξεπεράσει τους 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 70- 80 εκατοστά, και η ίδια απόσταση επί των γραμμών όπου τοποθετούμε 2-3 σπόρους σε βάθος 4- 8 εκατοστά.
Για αναρριχώμενες ποικιλίες οι αποστάσεις είναι διαφορετικές όπου μεταξύ των γραμμών είναι 90- 120 εκατοστά, επί της γραμμής 20- 30 εκατοστά.
 
Σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε για την καλλιέργεια της φασολιάς στα αναρριχώμενα είδη είναι η στήριξη με βέργες δασικών δέντρων και καλαμόβεργες μήκους 2,40-2.60 μέτρα.
Μια διαδικασία που πρέπει να προσέξουμε η τοποθέτηση στο έδαφος να είναι καλή, καθώς επίσης να έχουν και καλό δέσιμο μεταξύ τους.
 
Το πότισμα που χρειάζεται η φασολιά πρέπει να κρατάει σε καλό επίπεδο υγρασίας το φυτό κατά το βιολογικό του κύκλο.
Μια ενδεικτική συχνότητα άρδευσης είναι κάθε 4 ημέρες.
Ανά καλλιεργητικό κύκλο η άρδευση εφαρμόζεται περίπου 9- 12 φορές αναλόγως θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων.
 
Η λίπανση της φασολιάς επαναλαμβάνεται κάθε 2-3 εβδομάδες με λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.
Η καταπολέμηση των ζιζανίων είναι σημαντικό πράγμα καθώς δημιουργούν προβλήματα στις πρώιμες σπορές της φασολιάς.
Η μηχανική επεξεργασία του εδάφους πρέπει να σταμάτα μόλις αρχίζει η άνθηση καθώς το συγκεκριμένο διάστημα τα φυτά είναι πολύ ευπαθή σε τραυματισμούς.
 
Η συγκομιδή ξερών φασολιών έρχεται έπειτα από δύο μήνες όπου έχουν κιτρινίσει οι λοβοί.
Η απόδοση σε ξηρά φασόλια είναι 400- 600 κιλά ανά στρέμμα και αντίστοιχα σε φλώρα 900- 1700 κιλά ανά στρέμμα.
Πηγή

Leave a Reply