You are currently viewing Η καλλιέργεια της Σόγιας

Η καλλιέργεια της Σόγιας

Η σόγια είναι ιθαγενές φυτό της ανατολικής Ασίας πού ανήκει στην οικογένεια Κυαμοειδή και χρησιμοποιείται στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια για να προσθέσει άζωτο στο έδαφος.
 
Η σόγια είναι πολύ σημαντική αφού από αυτήν παρασκευάζονται πάνω από 120 διαφορετικά προϊόντα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Αναφέρεται και ως ανώτατο φασόλι αφού περιέχει πάνω από 30 θρεπτικά συστατικά.
 
Η προετοιμασία για την καλλιέργεια της σόγιας περιλαμβάνει όργωμα και καταπολέμηση των ζιζανίων μήνες.
 
Η σπορά ξεκινάει από τον Απρίλιο έως τα μέσα Μαΐου και για να έχουμε μέγιστες αποδόσεις η πυκνότητα πρέπει να είναι 25.000- 45.000 φυτά ανά στρέμμα.
 
Τα νεαρά φυτά θέλουν περιποίηση μετά τη σπορά καθώς το επίγειο φύτρωμα δυσκολεύει στο να βγουν από το έδαφος που έχει σχηματίσει κρουστά.
Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιούμε ελαφρύ πότισμα για να μαλακώσει το έδαφος, σπάσιμο της κρούστας με ειδικό οδοντωτό εξάρτημα.
Η καλλιέργεια της σόγιας χρειάζεται περιοχές με βροχόπτωση 600- 900mm και το πρώτο πότισμα πραγματοποιείται όταν το έδαφος έχει περιορισμένη υγρασία.
Από το φύτρωμα και μέχρι την έναρξη της άνθησης σταματάμε την άρδευση ή εάν χρειάζεται την περιορίζουμε σε μεγάλο βαθμό.
Από την περίοδο της άνθησης όλη τη διάρκεια του γεμίσματος μέχρι τα μέσα Αυγούστου καλό θα είναι να πραγματοποιηθούν 5- 7 ποτίσματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην έχει επίπτωση στην απόδοση λόγω της πτώσης των ανθέων.
 
Οι ανάγκες σε λίπανση πού έχει η σόγια είναι μεγάλες σε άζωτο ,φώσφορο, κάλιο.
 
Την φυσιολογική ωρίμανση της σόγιας την καταλαβαίνουμε από την απώλεια του Πράσινου χρώματος των λοβών όπου γίνεται κίτρινο προς καφέ, από το κιτρίνισμα των φύλλων που σταδιακά αρχίζουν να πέφτουν, την αλλαγή χρώματος των σπόρων προς το κίτρινο χρώμα.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται με θεριζοαλωνιστικές μηχανές και η απόδοση μπορεί να φτάσει τα 600 κιλά ανά στρέμμα.
Πηγή

Leave a Reply