Η Καστανιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό της οικογένειας των φηγοειδών.
Τα κάστανα ηταν η τροφή των φτωχών κατά το Μεσαίωνα.
Το το ύψος της μπορεί να φτάσει η και να ξεπεράσει τα 30 μέτρα.
Οι κυριότερες ποικιλίες είναι η Ευρωπαϊκή Καστανιά, Ιαπωνική, Αμερικάνικη, και η Κινεζική.
Η φύτευση της καστανιάς γίνεται κατά τετράγωνα, ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τα ισοπλευρα τριγωνα, και κατά ισοϋψείς καμπύλες.
Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 8 * 8 ως 12 * 12 μέτρα.
Η φύτευση των δενδρυλλίων πραγματοποιείται το φθινόπωρο με καλό καιρό και όταν το έδαφος είναι στο ρόγο του.
Η λίπανση της καστανιάς έχει απαιτήσεις σε άζωτο και κάλιο.
Η άρδευση όταν τα δέντρα είναι σε νεαρή ηλικία πρέπει να πραγματοποιείται συχνά για να αναπτύξει ικανοποιητικό ριζικό σύστημα.
Η καλλιεργητική φροντίδα της καστανιάς απαιτεί κλάδεμα κυπελλοειδές και αυτό πραγματοποιείται από το Φεβρουάριο μέχρι και το Μάρτιο.
Η ωρίμανση του καρπού γίνεται σε τρία στάδια.
Στο πρώτο ο καρπός είναι μικρός, άσπρος, και χνουδωτός.
Στο δεύτερο στάδιο ο καρπός αποκτάει ανοιχτό καφέ.
Και τρίτο στάδιο και τελευταίο ο καρπός έχει καφέ χρώμα έχει μετατραπεί μεμβράνη που διατηρεί ως ένα βαθμό την νωπότητα του.
Η συγκομιδή πραγματοποιείται με τα χέρια από το έδαφος,και πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση ώστε να μην παραμείνουν μεγάλο χρονικό διάστημα και προσβληθούν από μύκητες.
Η πλήρης παραγωγική περίοδος των δέντρων ξεκίνα σε 3 έτη, και η απόδοση του κάθε δέντρου κυμαίνεται από 30- 60 κιλά κάστανα.
Πηγή