You are currently viewing Γλυκάνισος

Γλυκάνισος

Η γλυκάνισος είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή του ούζου και του τσίπουρου.
Πρόκειται για ανθροφόρο φυτό που ανήκει στην οικογένεια Απιίδων η Σκιαδοφόρων και είναι ποώδες πολυετές φυτό που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά.
Αναπτύσσεται σε περιοχές με ηπειρωτικό η εύκρατο κλίμα,όπου το κρύο δεν είναι πολύ έντονο.
Για ξηρική καλλιέργεια κατάλληλη περιοχή θεωρείται αυτή που έχει αρκετές βροχοπτώσεις κατα την άνοιξη και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
Τα όρια για την ανάπτυξη του είναι απο 8-35⁰C και για την αντοχή του 0-40⁰C.
Το έδαφος που προτιμά είναι μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση,με άριστη τιμή 7pH.
Η φύτευση γίνεται στα πεταχτά με το χέρι η με σπαρτικές μηχανές.
Η καλύτερη εποχή για την σπορά είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος.
Στη λίπανση φαίνεται ότι βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα των καρπών με την χρήση αζώτου.
Στα βασικά της φροντίδας είναι η καταπολέμηση των ζιζανίων.
Αν δεν βρέξει χρειάζεται 3 ποτίσματα, ενα μετα την φύτευση, ενα πρίν την άνθηση, και ενα μετά το τέλος της άνθησης.
Η συγκομιδή γίνεται με θερισμό των φυτών ένα μήνα μετά την γονιμοποίηση.
Η απόδοση καρπού σε ξηρική καλλιέργεια μπορεί να φτάσει τα 80kg σε αντίθεση με άρδευση που μπορεί να ξεπεράσει τα 130kg.
Πηγή : www.agrotikoskosmos.gr

Leave a Reply